Onze website is verouderd, ook qua inhoud,
later dit jaar gaat onze nieuwe website online.
Blijf op de hoogte of volg ons op Instagram

Ondergedoken in Fryslân

Verhalen & foto's, zoeken naar personen in grote collectie Friese onderduikers

Aanleiding

TRESOAR is de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân. Na afloop van de tweede wereldoorlog zijn er op tal van plaatsen in Friesland onderduikkaarten ingevuld, hierop staat wie waar ondergedoken zat. Deze kaarten zijn grotendeels bewaard gebleven.

Medio 2016 heeft Tresoar ca 4000 kaarten gedigitaliseerd, vervolgens zijn deze kaarten via www.fryskehannen.frl met hulp van het publiek gedigitaliseerd. Aan Play! werd vervolgens gevraagd om een website te ontwerpen en realiseren om deze kaarten en de bijbehorende verhalen te ontsluiten voor een breed publiek. Ook werd een bijbehorende 3-delige televisieserie uitgezonden op Omrop Fryslân tv en op NPO 2, deze is nu nog terug te kijken via de website en Fryslân Doc.

Toekomst

De collectie blijft groeien, door een vondst van nieuwe kaarten komen er in 2017 nog ca. 1700 nieuwe personen bij. Daarnaast kan het publiek reageren maar ook verhalen en fotos opsturen via de website, daardoor worden er regelmatig nieuwe verhalen gepubliceerd.

Techniek

De website is gerealiseerd in Drupal, een open source CMS. De persoonsgegevens van de onderduikers komen uit een externe collectie en worden middels een koppeling dagelijks bijgewerkt. De koppeling is gerealiseerd middels OAI-PMH, in het bijzonder het A2A datamodel, een generiek metadataformaat dat gebruikt wordt voor de uitwisseling en ontsluiting van verschillende bronnen met historische persoonsgegevens.

Resultaat

De bezoeker wordt uitgenodigd om zelf foto's of verhalen in te zenden. Hierdoor wordt de collectie regelmatig verrijkt met nieuwe foto's, verhalen en reacties.

Opdrachtgevers

TRESOAR

Bekijk het resultaat

ondergedokeninfryslan.nl

Trefwoorden